Waarom ik niet geloof in “Happiness at Work”

Toen ik iemand deze week op de werkvloer vertelde over mijn nieuwe blog, zei die spontaan: “Inderdaad, Inge, we hoeven geen facebook mentaliteit hier op het werk”. Waarom niet? Omdat het fake is en niet 100% echt. Hetzelfde gevoel heb ik persoonlijk ook met “Happiness” op het werk. 

Psychiater Dirk de Wachter omschreef dat mooi in een interview: “Het idee dat alles leuk moet zijn, is een ziekte van deze tijd.” We kunnen niet de ganse tijd gelukkig zijn en gelukzalig rondlopen. Dat is niet onze natuurlijke staat van “mens zijn”.

Eerlijk: ik heb het ooit geprobeerd: “fake it untill you make it”. Ik had ergens opgepikt dat als je glimlacht, je zoveel spieren gebruikt dat je je niet tegelijkertijd depressief kan voelen. In de meeste gevallen is dat ook zo. Ik deed het weken, maanden. Elke morgen met de glimlach het bedrijf binnenstappen. Dan moest ik niet kijken naar het feit dat ik me slecht voelde in de omgeving waar ik zat, een slecht lopende relatie had thuis en met mijn gezondheid sukkelde. Het is me zuur opgebroken. Op een gegeven moment val je door de mand.. helemaal opgebrand.

En ja, je kan jezelf in een positieve state of mind brengen als je iets fantastisch wil bereiken. En dat is echt super dat dat kan! Ik geloof dat een positieve mind-set echt het verschil kan maken in het behalen van positieve resultaten.

Maar de boog hoeft echt niet altijd gespannen te staan. Dat mogen we ook gewoon accepteren.  Liep de ochtendshift thuis eens niet zo vlot, of heb je nieuws ontvangen over een goede vriend die ernstig ziek is? Dan mogen die gevoelens van frustratie, boosheid en verdriet er ook zijn. 

Niet dat we op elke tafel een doos kleenex moeten zetten, maar iedere mens heeft wel eens behoefte om zijn hart te luchten of even te pauzeren. En misschien zelfs een tijdje wat minder te presteren.

Ik zeg niet dat we met z’n allen moeten gaan zagen en klagen de hele dag. Want eerlijk: een collega die elke dag zaagt, daar loop je op de duur ook in een boog rond. Maar we hoeven dus ook niet elke dag rond te huppelen alsof we de lotto hebben gewonnen. 

Als leiders in organisaties zijn we niet verantwoordelijk voor het geluk of de Happiness van de ander. Ieder heeft zijn eigen verantwoordelijkheid daar in te nemen. Maar we kunnen wel een omgeving creëren waar onze mensen graag naar toe komen, en zich zowel fysiek als emotioneel op hun plek voelen. 

Ik kom tegenwoordig op prachtig ingerichte werkplekken. Een mooie evolutie! Echt cocoons of plekken waar werknemers en co-workers zich thuis voelen. Maar eerlijk: thuis is het ook niet altijd even plezant. Je hebt niet alles in de hand, er gebeuren onverwachte ook niet zo fijne dingen waarmee we moeten omgaan.

Laten we dus ook streven om werkplekken te creëren waar mensen zichzelf kunnen zijn, hun ei kwijt kunnen, maar er ook voor kunnen kiezen om dat niet te doen. Waar ruimte is om elkaar daarin te helpen en oplossingen te zoeken voor problemen. Ik geloof echt dat we daar een verschil kunnen maken, de teamsfeer kunnen verbeteren, waardoor mensen zich beter in hun vel voelen en beter presteren.

Waar ik daarnaast wel in geloof?

–      Een positieve mind-set (hier over in een volgende blog meer)

–      “Samen” werken

–      Humor 

–      Problemen aanpakken als ze zich voordoen

Hoe creëer je die werkplek binnen jouw bedrijf en ga je er echt mee aan de slag? Daar help ik je graag bij! Met Human-Be ondersteunen we bedrijfsleiders in digitale organisaties op een praktische, pragmatische en duurzame manier naar gezondere relaties en meer menselijkheid op de werklvoer. 

Waarom? Omdat jouw succes afhangt van je mensen. Een gezond evenwicht tussen digitalisatie en menselijkheid is daarom key.

We helpen je van inspiratie naar echte ACTIE op de werkvloer en dus RESULTAAT.

Benieuwd naar mijn “andere”aanpak? Ik kom graag langs, contacteer me via inge@human-be.be.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Even geduld...