Kunnen jouw mensen zichzelf zijn?

“Ik dans en drink niet op bedrijfsfeestjes, Inge, nee, vind ik niet gepast in mijn rol.” “Waarom niet dan? Jij bent niet de persoon die “over haar grenzen” gaat, ook niet privé, dus waarom vind je dat zo moeilijk?”

 

“Zijn ze gescheiden? Hoe lang al? Wat??  Zeker een jaar? Hij zit nochtans elke dag tegenover mij op het werk, maar ja, we praten niet over privé zaken. Af en toe vraag ik wel eens hoe het met zijn vrouw gaat, en dan antwoordt hij: OK.”

 

Ik hoor regelmatig deze verhalen. Mensen die op hun werk binnenstappen en een stuk van zichzelf bij de voordeur achterlaten. Omdat ze denken dat het niet past. Omdat ze ook aanvoelen dat dit niet de omgeving is waar ze volledig zichzelf kunnen zijn. 

Verhalen die mensen nochtans verbinden, maar die er niet mogen of kunnen zijn. 

 

 

Ik hoor ook andere verhalen. Mensen die me komen vertellen dat ze graag bij een bepaalde organisatie hebben gewerkt, omdat de sfeer er zo goed was, en ze echt zichzelf konden zijn. En ja, vandaag creëren bedrijven omgevingen waar mensen zichzelf kunnen zijn. Of toch, meer van zichzelf laten zien. 

 

 

Waarom? 

Omdat zij beseffen dat ze andere en diversere perspectieven nodig hebben om straks producten en diensten te vormgeven die het verschil maken in de wereld. En die perspectieven komen van mensen, van de receptionist tot de senior manager. Diverse feedback is extreem waardevol, niet alleen in het ontwikkelen van diensten en producten maar ook bij het optimaal inzetten van de talenten van je mensen. 

Hoe doen bedrijven dit? Door omgevingen te creëren waar mensen zich veilig voelen om zich te uiten, hun gedachten uit te spreken.  

 

Wel, hierbij alvast 1 goede tip

 

Laat mensen iets persoonlijks vertellen wanneer ze starten in je organisatie. Ze kiezen zelf wat en alles is OK. Voor de ene persoon is dit ver uit zijn comfortzone, voor de andere niet, respecteer dat. 

 

Wanneer mensen voor de eerste keer mekaar ontmoeten op je werkvloer, doen ze hetzelfde. Het schept direct een andere connectie tussen mensen. Een connectie die interesse wekt en die zorgt dat mensen mekaar zien zoals ze zijn. En op termijn zich ook meer open stellen om de ander te helpen en feedback te geven.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Even geduld...