Wat een positieve mind-set brengt in tijden van organisatieverandering

Ik heb het zelf een paar keer meegemaakt in mijn carrière: een “reorganisatie”. Eerlijk, aan dit woord hangt zoveel negativiteit. Dat is althans de betekenis die we er al snel als mens aan hangen. Of het nu gaat om een fusie/overname, een collectief ontslag of het samenvoegen/opsplitsen van businesses/teams. Voor de mensen die het op dat moment ondergaan, zijn er per direct slechts 2 mogelijke pistes: je wint of je verliest. 

Hoe helpt een positieve mind-set je in tijden van organisatie-veranderingen?

ALS LEIDINGGEVENDE BEN JIJ WEL DE BELANGRIJKSTE SCHAKEL IN HET SUCCESVOL IMPLEMENTEREN VAN DE VERANDERING

Het is mogelijk dat je als leidinggevende mee beslist hebt over de veranderingen in je organisatie, maar in vele gevallen is het ook boven jouw hoofd gegaan. Desondanks ben jij wel de belangrijkste schakel in het succesvol implementeren van de verandering.  
Als leidinggevende heb jij namelijk de meeste impact op de mindset en motivatie van je mensen. Daarom heeft het geen zin om jezelf in het kamp van de verliezers te zetten, want dan verliest je hele team. Als zo’n situatie te lang aanhoudt, kan dit echt negatieve gevolgen hebben: mensen geraken gedemotiveerd, haken af, worden ziek of vertrekken zelfs.  

Ooit zag ik een manager zeer emotioneel te keer gaan na een aankondiging die impact zou hebben op het team. Hij kondigde achteraf aan dat het gedaan was hier in België en dat ze beter per direct een andere job zouden zoeken. Dat gebeurde ook. Binnen de 2 maanden waren de beste mensen allemaal vertrokken, mensen die op andere plekken in de organisatie zeker een nieuwe betekenisvolle rol hadden kunnen vinden. 


ALS JE JE MENSEN SUCCESVOL WIL LEIDEN DOOR EEN VERANDERING, STA JE BEST AAN DE WINNAARS KANT

Zorg dat jij op een positieve manier naar de verandering kan kijken en breng dat ook over op je team. Ook al lijkt een verandering vanuit je persoonlijk standpunt geen positief verhaal, probeer te kijken naar wat er wel is, welke opportuniteiten zijn er wél voor je team? Het glas is steeds half vol. 
Met je positieve mindset creëer je voor je mensen een omgeving waar ze graag komen werken en goed presteren ook in veranderende omstandigheden. 

CONCRETE TIPS VOOR EEN SUCCESVOLLE VERANDERING 

  • Met je positieve mindset creëer je voor je mensen een omgeving waar ze graag komen werken en goed presteren ook in veranderende omstandigheden. 
  • Zorg voor duidelijkheid: wat je weet, deel je best met je mensen. Onzekerheid verlamt de werking van je team. Zorg steeds jouw verhaal gekoppeld is aan de lange termijn visie van de organisatie. (purpose
  • Geef aandacht. Mensen die persoonlijk geimpacteerd zijn door de beslissingen, spreek je persoonlijk aan. Bied hen een luisterend oor in de weken er na. (presence
  • Blijf authentiek en eerlijk – overdreven positief zijn of “fake it untill you make it” is geen goed plan. Je mensen zien direct dat je je vreemd gedraagt en dat komt niet geloofwaardig over. 
  • Blijf bij jezelf, maar focus op de positieve zaken.(personal) Zorg voor een team geest – jullie gaan samen door de veranderingen, niemand staat er alleen voor. (partners)

Wil je meer weten over hou je succesvol veranderingen ondersteunt en een positieve impact creëert als leidinggevende? Contacteer me dan voor een gratis en vrijblijvend gesprek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Even geduld...