Is jouw plan 2020 “people proof”

Nog 1 maand te gaan en het jaar is weeral om! Als zaakvoerder of leidinggevende ervaar je druk van alle kanten. Je klanten willen dat je nog zoveel mogelijk oplevert voor het einde van het jaar. Je wil nog die laatste deals binnen halen. En ondertussen kijk je ook even achteruit en vooruit, maak je nieuwe plannen en budgetten voor de komende periode.

En wanneer je bezig bent met die plannen, denk je dan ook aan je “mens”-plan?

 

Een tijd geleden belde ik een 10 tal  zaakvoerders op en vroeg hen waar ze momenteel het hardste tegenaan liepen in hun business. Dat was verbazingwekkend interessant… want IEDEREEN zei hetzelfde: “Inge, we vinden niet genoeg ervaren mensen in onze markt om te kunnen groeien. Onze groei hangt volledig af van de mensen die we aantrekken.”

Duidelijk trigger dat we aandacht dienen te besteden aan MENSEN, maar hoe?

 

Gebruikelijke HR plannen zien er als volgt uit:

 • Groeien met 5 FTE’s (full time equivalenten)
 • Verminderen met  7 FTE’s 
 • Her-alloceren van 8 FTE naar andere teams
 • Bepaalde competences ontwikkelen of afbouwen
 • Productiviteitstijging met x %

Dit zijn eigenlijk “Resource” plannen. Perfect rationeel te verklaren en opgesteld in lijn met de business strategie en zeer handig om KPI’s van te maken die opvolgbaar zijn.

 

Maar waar is de H in HR gebleven? Wat met het “Human” plan?

In het mens-plan pak je de onderliggende stroom aan.

In business planning wordt vaak over het hoofd gezien wat de “gevolgen” zijn van “Resource” plannen op de mensen zelf. De impact op de mensen kan echter serieuze gevolgen hebben voor je organisatie, denk aan onzekerheid met als gevolg verlies van mensen of demotivatie.

Het is zo belangrijk om een omgeving te creëren waarin mensen zich thuis voelen, zichzelf kunnen zijn, zich kunnen ontwikkelen en samen kunnen bijdragen aan waar je als bedrijf voor staat. Wanneer mensen het beste van zichzelf geven, met voldoening samen werken en daardoor meer dan de beoogde resultaten halen, zou jij daar niet voor tekenen?

Dat bereik je niet door een resource strategie te bedenken en het plan uit te voeren. Nee, daar is meer voor nodig. Ik noem het een people proof of mens plan!

 

Bij het uitwerken van een people proof plan, kan je starten vanuit verschillende vragen:

 • Wat is de (mogelijk negatieve) impact van de resource strategie op mijn mensen? Wat kan ik doen om deze impact te beperken of te voorkomen?
 • Waar lopen we vandaag tegen aan als het gaat over mensen? Wat dienen we echt te verbeteren?
 • Wat zijn de noden van onze mensen? Wat hebben zij nodig om het beste uit zichzelf te halen en te kunnen samenwerken in een topteam?

Vanuit de antwoorden op die vragen, kan je bepalen waar je dit jaar extra focus op dient te leggen. Kies wijs en leg een beperkt aantal focuspunten vast. (Hoe minder – hoe meer focus)

 

Andere tips bij het opstellen en uitwerken van een people proof plan:

 • Denk lange termijn : Je organisatie en dus je mensen in beweging  krijgen kost tijd. Het is geen quick fix.

 • Hou het simpel: Uit de bovenstaande vragen kunnen heel veel ideeën ontstaan. Maar hoe simpeler je start hoe beter. Kies er een of twee en ga daar mee aan de slag. 

 • Doe het consistent: Hou je aan de doelen en activiteiten die voortkomen uit je beleid of plan. Hou daar regelmaat in. Op deze manier bouw je geloofwaardigheid. 

 • Start met meten: Meten is weten. Je kan pas iets verbeteren als je weet waar je vandaag staat. Wat je zoal kan meten kom je te weten in mijn volgende blogs.

Als mensen in jouw organisatie belangrijk zijn, heb je zeker een people proof plan nodig. Denk hier ook over na!

 

Vragen over hoe je hier mee verder aan de slag kan gaan? Ik kan je zeker helpen om dit concreet uit te werken. Stuur me gerust een mailtje op inge@human-be.be.

 

Veel succes met jouw plan 2020!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Even geduld...